Informace o alergenech

 

              Informace o alergenech v pokrmech.             

 

 

 

     Školní jídelna při ZŠ  Dr.Horáka v Prostějově sděluje, že v souvislosti s platností Nařízení Evropské rady a parlamentu 1169/2011 od 13.12. 2014 rozšiřuje informace o přítomnosti alergenů v jednotlivých vydávaných pokrmech.            

 

 

 

    Nařízení Evropské rady a parlamentu definovalo 14 níže uvedených alergenů, které mohou

 

u citlivých jedinců způsobit zdravotní problém.            

 

 

 

            1.         Obiloviny obsahující lepek

 

                       

 

            2.         Korýši a výrobky z nich

 

                       

 

            3.         Vejce a výrobky z nich

 

                       

 

            4.         Ryby a výrobky z nich

 

                       

 

            5.         Jádro podzemnice olejné

 

                       

 

            6.         Sójové boby a výrobky z nich

 

                       

 

            7.         Mléko a výrobky z nich

 

                       

 

            8.         Suché skořápkové plody

 

                       

 

            9.         Celer

 

                       

 

            10.       Hořčice

 

                       

 

            11.       Sezamová semena

 

                       

 

            12.       Oxid siřičitý

 

                       

 

            13.       Vlčí bob

 

                       

 

            14.       Měkkýši

 

                       

 

     Aby mohli rodiče lépe reagovat na potřeby svých dětí, bude s platností od 1.12.2014 jídelníček doplněný o čísla jednotlivých alergenů v každém pokrmu podle přiloženého seznamu.              

 

 

     Věříme, že strávníci toto rozšíření informací a s tím související úpravu  technologie přípravy pokrmů přivítají a zvýší se tím důvěryhodnost školní jídelny.

 

  

vedoucí školní jídelny - Hermanová Helena