Informace o alergenech v pokrmech.
Školní jídelna při ZŠ Dr.Horáka v Prostějově sděluje, že v souvislosti s platností Nařízení Evropské rady a parlamentu 1169/2011 od 13.12. 2014 rozšiřuje informace o přítomnosti alergenů v jednotlivých vydávaných pokrmech.
Nařízení Evropské rady a parlamentu definovalo 14 níže uvedených alergenů, které mohou u citlivých jedinců způsobit zdravotní problém.
- Obiloviny obsahující lepek
- Korýši a výrobky z nich
- Vejce a výrobky z nich
- Ryby a výrobky z nich
- Jádro podzemnice olejné
- Sójové boby a výrobky z nich
- Mléko a výrobky z nich
- Suché skořápkové plody
- Celer
- Hořčice
- Sezamová semena
- Oxid siřičitý
- Vlčí bob
- Měkkýši
Aby mohli rodiče lépe reagovat na potřeby svých dětí, bude s platností od 1.12.2014 jídelníček doplněný o čísla jednotlivých alergenů v každém pokrmu podle přiloženého seznamu. Věříme, že strávníci toto rozšíření informací a s tím související úpravu technologie přípravy pokrmů přivítají a zvýší se tím důvěryhodnost školní jídelny.
vedoucí školní jídelny - Monika LAKOMÁ